Pokémon GO leírás és tippek

Pokémon GO Lépésről Lépésre: Magyar Leírás + Tippek

Ebben az útmutatóban megmutatok minden tippet és tapasztalatot, amit 34 kilométernyi Pokémon GO séta/játék során, és a külföldi játékosok által megosztott tapasztalatok kipróbálásával összegyűjtöttem.

Pokémon GO leírás és tippek

A leírás ezekből a részekből áll. A címekre kattintva tudsz az adott részre ugrani:

Pokémon GO alapok
Első lépések, és a karaktered
Az első Pokémonod
Hogyan keressek Pokémonokat
Hogyan kapj el Pokémont
Mit tudnak a Pokémonok?
Tárgyak és helyszínek
Mire jó a PokéStop
Pokémon tojások
Gyors szintlépés
Elérhető szintek és jutalmak
Csapatok és harc
Pokémon Gym (edzőterem)
Csata a Pokémon GO-ban
Gyakori kérdések
Biztonság

Ha nálad is örök emlék a tazo-k gyűjtése, esetleg készülsz a harcra (és vele a kudarcra), vagy egyszerűen szeretnéd megérteni, hogyan működik a Pokémon GO amiről mindenki beszél, akkor jó helyen jársz.

Annak ellenére, hogy az app csak néhány hónapja jelent meg, többen játszanak vele napi szinten, mint ahány aktív felhasználója van a Twitternek összesen.

De minden számot félretéve: az app visszahozza az őszinte lelkesedés érzését, amit még gyerekkorunkban éreztünk vasárnap reggelente az új Pokémon rész előtt, és a végtelen tazo-kat cserélgetve :)

 

Folyton lemerül a telefonod
Pokémon GO közben?
Kattints a képre, és nézd meg külső akkumulátorainkat!

Pokémon GO-hoz Proda külső akkumulátor

 

 

Oké, de mi is ez a Pokémon GO?

Az első nagyszabású freemium modellre épülő Pokémon játék iOS és Android rendszerű mobileszközökre. Első ránézésre hasonlónak tűnik a hagyományos telefonos játékokhoz, viszont itt a játéktér az egész világ :)

Ahhoz, hogy mozgatni tudd a karaktered a játékban, sétálnod kell. Ha jó helyen jársz, akkor Pokémonok bukkannak fel körülötted a virtuális térben, akiket el tudsz kapni. Az app ehhez GPS-t és kiterjesztett valóságot használ.

A játék már megjelent Magyarországon iOS-re és Androidra. A többi országban való megjelenést ezen a linken keresztül tudod figyelni.

 

Az első lépések, és a karaktered

Az első indításnál lehetőséged van Google fiókkal, vagy Pokémon Trainer fiókkal bejelentkezni. Ebből a Google fiók ajánlott, a másikkal a szerverek túlterheltsége miatt gondok lehetnek a bejelentkezésnél.

Utána lehetőség van egy egyedi karakter létrehozására. Ezt a jelenlegi helyzet szerint később nem lehet módosítani, de a játékmenetet nem befolyásolja.

A névvel is hasonló a helyzet: bármit lehet választani ami még nem foglalt (az obszcén kifejezések persze törlésre fognak kerülni), de később nem lehet változtatni rajta.

 

Az első Pokémonod

Miután Professor Willow végigvezetett a karaktered létrehozásán, segít az első Pokémonod megszerzésében (azután nagyjából magadra is hagy).

A térképen 3 Pokémon látszik a közeledben, ebből egyet tudsz választani és elkapni, a másik kettő el fog tűnni. Nem kell túlgondolni a választást, jó eséllyel nem fogod később használni, mert nem túl erősek. A másik kettőt pedig meg fogod tudni találni később is.

A három kezdő Pokémon:

  • Balbasaur
  • Charmander
  • Squirtle
 

Tipp: a játék nem szól róla, de Pikachu-t is meg tudod itt szerezni. Ha őt szeretnéd kezdő Pokémonnak, sétálj el a 3 induló Pokémon közeléből. Mikor elég messze vagy, újra meg fognak jelenni, de sétálj el ismét. Ismételd meg ezt 4 alkalommal, és kapni fogsz egy Pikachu-t.

Pikachu, mint kezdő Pokémon
Pikachut már a játék legelején megszerezheted.

Ha megvan az első Pokémonod, itt az ideje megszerezni mindet :)

 

Hogyan keressek Pokémonokat?

Ahhoz, hogy Pokémonokat tudj szerezni, sétálnod kell.

De nem mindegy, milyen irányba: a Pokémonok ugyanis szinte bárhol felbukkanhatnak, de szerencsére van egy beépített radar az alkalmazásban, ami segít megtalálni a közeledben lévőket.

A főképernyő jobb alsó sarkában található panelre rányomva megnyílik a közeledben található Pokémonok listája. Amikkel már találkoztál (például Pidgey, ami gyakorlatilag minden sarkon van), azok rendes formájukban látszanak, amiket viszont még nem láttál, azoknál csak egy sziluett látható.

Pokémon keresés
Tudom, hogy itt van valahol!

Néhány hasznos tipp:

  • Ha be van kapcsolva a rezgés, zsebben is tarthatod a telefonod, mert rezegni fog, amikor megjelenik egy Pokémon a közeledben.
  • A térképen néha mozgó fűcsomókat láthatsz. Itt felbukkanhat ugyan Pokémon, de nincs rá garancia, hogy biztosan van egy a közelben.
  • Ha netán sok trénert látsz egy helyen tömörülni, lehet, hogy valami ritkaság van a közelben, és érdemes lehet körülnézni, hátha te tudod elkapni.

 

Ha már le tudod nyomozni a Pokémonokat, a következő részben lentebb leírom, hogyan lehet elkapni őket.

 

Hogyan kapj el Pokémont

Ha megjelent a térképen a keresett Pokémon, nincs más hátra, mint elkapni.

Érintsd meg a Pokémont a kijelzőn, és betölt a felület, ahol elkaphatod. Ha be van kapcsolva a kiterjesztett valóság mód (AR), akkor a kamerán keresztül látható képet felhasználva jelenik meg a Pokémon.

Elsőre ez nagyon jól tud kinézni és születnek belőle szórakoztató helyzetek, de a gyakorlatban érdemes inkább kikapcsolni, úgy jóval könnyebb lesz célozni a Pokélabdával.

Swagnemite, ritka Pokémon
Egy igen ritka Pokémon a játékból.

A korábbi játékoktól eltérően itt nem kell harcolni ahhoz, hogy elkapj egy Pokémont. Mikor megjelenik a kijelzőn, a pokélabda is látható lesz: ezt kell a Pokémon irányába húzni, és lehetőleg eltalálni vele. Két dolog is nehezítni az elkapást:

  • A Pokémon néha ugrik vagy visszatámad, ilyenkor félrelöki a Pokélabdát, és újra kell próbálkoznod.
  • Nem mindegy, milyen szintű (CP) az adott Pokémon: minél magasabb, annál nagyobb az esélye, hogy kiugrik a Pokélabdából. Ezen a 8. szinttől elérhető Razz Berry tud segíteni, amit ha a dobás előtt odaadsz a Pokémonnak, nagyobb eséllyel tudod elkapni. Ha kiugrana a pokélabdából, újra kell neki adni egyet.

 

Érdemes nem rögtön elhúzni a pokélabdát a pokémon irányába, hanem nyomva tartani egy kis ideig. Ekkor megjelenik két kör: egy nagyobb külső, és egy kisebb, változó méretű belső.

A CP, azaz combat point értéke mellett belső kör színe árulkodik a Pokémon elkapásának nehézségéről:

  • Zöld: ha eltalálod a Pokémont a pokélabdával, jó eséllyel benne is marad.
  • Sárga: néha előfordul, hogy kiugrik a Pokémon a labdából, érdemes Razz Berryt használni.
  • Piros: a legnehezebb: az alap labdával és Razz Berry nélkül szinte biztos, hogy kiugrik a Pokémon a labdából, vagy akár el is tűnik. Mindenképp használj Razz Berryt, és ha van, Great Ball-t vagy Master Ball-t, hogy el tudd kapni.

 

A kör változó méretének pedig plusz tapasztalati pont szerzésében van szerepe. Úgy kell célozni a labdával, hogy beletalálj a körbe. Minél kisebb a kör, annál több pluszpontot kapsz, ha nem csak eltalálod a Pokémont a labdával, de beletalálsz a kisebb körbe is. Ez akár plusz 100 XP is lehet, ha “Excellent” a dobás, ami kétszerese a Pokémon elkapásáért járó tapasztalati pontnak, így megéri vele gyakorolni.

Lehet még csavarni is a labdát, ha ívben húzod el, ekkor szikrák látszanak körülötte. Így viszont sokkal nehezebb a célzás, és mindössze 10 XP pluszpont jár érte, így ezt nem ajánlom.

Sokat segít, ha be vagy tárazva pokélabdákkal. Újakat PokéStopokból lehet szerezni. Én nagyrészt vidéken játszom, ahol viszonylag kevés a PokéStop: arra szoktam figyelni, hogy mindig legyen körülbelül 100 pokélabdám összesen. Ennél többre még soha nem volt szükségem, és csak elvette a helyet a többi eszköz elől. Ennyiből pedig bőven van lehetőség gyakorolni a Pokémonok elkapását.

 

Mit tudnak a Pokémonok?

Jelenleg nem sok mindent lehet csinálni a Pokémonokkal, leginkább gyűjteni. Az 5. szinttől megnyílik a harc lehetősége a Gym-ekért, erről lentebb írok. Eddig a következő típusú Pokémonokat fedezték fel:

  • Bug, Dragon, Ice, Fighting, Fire, Flying, Grass, Ghost, Ground, Electric, Poison, Psychic, Rock, Water, Steel, Fairy, és Normal.

 

Az adott Pokémon erősségét a CP, azaz Combat Point jelzi. Minél magasabb a karaktered szintje, annál erősebb Pokémonokat találhatsz a szabadban.

Stardust segítségével pedig tudod erősíteni is őket, de nem érdemes: az első 10-15 szinten gyorsabban fogsz tudni szintet lépni és erősebb Pokémonokat találni, mint amennyire fel tudnád erősíteni az elején találtakat. Stardustot egyébként új Pokémonok elkapásával, szintlépéssel és tojások kikeltésével tudsz szerezni.

A CP érték alatt található vonal azt jelzi, hogy a karaktered szintjéhez képest mennyire erős az adott Pokémon, és maximum meddig erősítheted fel. Egy frissen elkapott Pokémonnál onnan látod, hogy mennyire jó “fogás” neked, hogy ez a vonal minél hosszabb.

Pokémon candy használatával pedig át tudod fejleszteni őket a következő formájukba, már amelyiknél van erre lehetőség. Minden Pokémonnak saját candy-je van, amit az azonos fajtájúak megszerzésével lehet gyűjteni. Ez azt jelenti, hogy ha például Pidgeot-ot találsz a szabadban, amellé is Pidgey candy jár, amit fel tudsz használni más Pidgey-k átalakulásához.

Ha túl sok Pokémonod gyűlne össze egy fajtából, az adatlapjukon legalul található “transfer” gombbal el tudod küldeni Professor Willow-hoz, aki ad érte egy candy-t.

Transfer to Professor Willow
Professor Willow irodája, egy héttel a játék megjelenése után.

 

Tárgyak

A Pokémonok mellett különböző tárgyakat is lehet találni a játékban, amik segíteni tudnak. Ezek a következőek lehetnek:

  • Potion
    • 5. szinttől érhetőek el, a sérült Pokémonok gyógyíthatóak vele. PokéStopoknál szerezhető be, és bizonyos szinteknél esik.

 

  • Revive
    • A csatában kiesett, 0 hp-s Pokémonok gyógyíthatóak vele az életpontjaik feléig. PokéStopoknál szerezhető be, és bizonyos szinteknél esik.

 

  • Lucky Egg
    • 30 percig mindenért dupla tapasztalati pontot kapsz. Bizonyos szinteknél kapsz, és PokéCoinért vagy pénzért vásárolható.

 

  • Incense
    • 30 percig a közeledbe vonzza a Pokémonokat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a 30 perc alatt eGymás után felbukkan kb 3-4 Pokémon, amit csak te látsz és el tudsz kapni. Nem szükséges sétálni a használatához. Bizonyos szinteknél kapsz, és PokéCoinért vagy pénzért vásárolható.

 

  • Lure Module
    • PokéStopoknál használható, a közelbe csalja a Pokémonokat, akiket viszont mások is látnak, nem csak te. Így ezt csapatban jobban megérheti használni. A Lure Module-lal felszerelt PokéStopok körül lila/pink effekt látszik. Bizonyos szinteknél kapsz, és PokéCoinért vagy pénzért vásárolható.

 

  • Razz Berry
    • Ha adsz egyet a Pokémonnak mielőtt megpróbálod elkapni, nagyobb eséllyel lesz sikeres a próbálkozás. PokéStopoknál szerezhető be, és bizonyos szinteknél esik.

 

  • Egg Incubator
    • Pokémon tojás kikeltésére használható. Bele kell tenni egy Pokémon tojást, lesétálni a tojásnál megadott kilométert, majd automatikusan kikel. Bizonyos szinteknél kapsz, és PokéCoinért vagy pénzért vásárolható.

 

  • Pokélabda
    • Pokémon elkapására használható. Magasabb szinten több fajtát is találhatsz belőle, amivel nagyobb eséllyel tudod elkapni a magasabb szintű Pokémonokat.

 

Mire jó a PokéStop?

A kék jelzések a térképen PokéStopokat jelölnek. Ezek általában valamilyen helyi nevezetesség, például egy szobor, történelmi épület, vagy akár egy fura bohóc.

Ha egy PokéStop közelébe érsz, nyomj rá a térképen és pörgesd meg a logót, ezzep XP-t és tárgyakat tudsz gyűjteni. A PokéStopokból ezek eshetnek:

  • Pokélabdák
  • Tojások (Lucky Egg kivételével)
  • Razz Berry
  • Revive
  • Potion-ök

 

Pokémon helyszínek
PokéStop és Gym a térképen.

Ha megkaptad a tárgyakat, a PokéStop színe lilára vált a térképen, és körülbelül 5 percig nem tudod használni. Kis várakozás után viszont újra betárazhatsz az utánpótlásból.

 

Pokémon tojások

Ha Pokémon tojást találsz, az Egg Incubator használatával ki tudod kelteni őket. Ebből egy alapból van nálad.

Tipp: a végtelen jelzés az alap Egg Incubator mellett nem arra utal, hogy végtelen darabszámú van benne, hanem az alapból nálad lévő 1 darabot végtelen alkalommal használhatod.

3 féle tojással találkozhatsz:

  • 2 kilométeres
  • 5 kilométeres
  • 10 kilométeres

 

A távolságtól függően egyre ritkábbak kelhetnek ki belőlük:

Pokémon GO tojások

Az viszont nem garantált, hogy az erősségük is a távolsággal arányos (igen, rólad beszélek 61 CP Onyx!).

Én azt a taktikát használom, hogy a korlátlanul használható Egg Incubatorba teszem a 2-5 kilométeres kisebb tojásokat, a nagyobbakat pedig a szintlépésért kapott maximum 3-szor használható Egg Incubatorba teszem, így hosszabb ideig tudok egyszerre több tojást kikelteni.

Csalni viszont nem lehet: ha biciklire pattansz vagy vonatra/buszra szállsz, életbe lép egy beépített sebességkorlát, és nem számolja a kilométereket a nagyobb sebesség miatt. De persze erre is van megoldás :)

 

Elkaptam már jó pár Pokémont. Most mit csináljak?

Ha az első szinteken jó a stratégiád, később sokkal gyorsabban fogsz tudni szintet lépni. Ez azért fontos, mert úgy tudod a legerősebb és legritkább Pokémonokat megszerezni, ha magasabb szintű vagy.

Eleinte azt hittem, elég lesz néhány magasabb szintű Pokémon, akivel el lehet foglalni pár Gym-et, és be vagyok biztosítva.

Nos, annak ellenére, hogy itthon hivatalosan még meg sem jelent a játék, annyian játsszák, hogy 5 budapesti Gym-et alig egy óráig tudtam megtartani úgy, hogy az én Pokémonjaim voltak az ott található egyik legerősebbek. Szóval nem kell túlaggódni ezt a csata-dolgot :)

A játék elején arra figyelj, hogy minél több Pokémont kapj el, de ne költs Stardust-ot az erősítésükre és ne alakítsd át őket.

A 9-ik szinten kapsz ingyen 1 Lucky Egg-et, amivel 30 percig kétszer annyi XP-t tudsz gyűjteni.

Amikor ezt megszerezted, alakítsd át az eddig összegyűjtött Pokémonjaid, amíg aktív a hatása.

Így nem csak az addig ismeretlen Pokémonok után járó bónusz XP duplázódik meg, hanem az átalakulás után járó alap 500 XP helyett is kétszer annyit kapsz.

Egy példa:

4 Pidgey átalakulása 48 Pidgey candy-be kerül. Alapból 2000 XP-t ad, Lucky Egg-el pedig 4000-et.

1 Pidgeotto átalakulása 50 Pidgey candy-be kerül, és 500 XP-t ad. Lucky Egg-el pedig 1000-et.

Szóval tarts meg minél több kisebb Pokémont, és akkor alakítsd át őket, amikor megvan az első Lucky Egg-ed. Így a 30 perc alatt akár 2-3 szintet is lehet lépni.

Tipp: ha Lucky Egg hatása közben sétálsz egy városban ahol sok PokéStop található, az azokból begyűjthető XP mennyiség is duplázódik.

 

Szintlépés Pokémon GO-ban

Szint XP a következő szinthez Jutalom / Feloldás
Level 1: 1000 XP Nincs jutalom vagy feloldás
Level 2: 2000 XP 15 Pokélabda
Level 3: 3000 XP 15 Pokélabda
Level 4: 4000 XP 15 Pokélabda
Level 5: 5000 XP 1 Incense, 10 Potion, 10 Revive - Revive feloldva
Level 6: 6000 XP 15 Pokélabda, 10 Potion, 10 Revive, 1 Egg Incubator
Level 7: 7000 XP 1 Incense, 10 Potion, 10 Revive, 15 Pokélabda
Level 8: 8000 XP 10 Potion, 15 Pokélabda, 5 Revive, 10 Razz Berry, 1 Lure Module - Razz Berry feloldva
Level 9: 9000 XP 15 Pokélabda, 10 Potion, 3 Razz Berry, 5 Revive, 1 Lucky Egg
Level 10: 10,000 XP 15 Pokélabda, 10 Super Potion, 10 Razz Berry, 10 Revive, 1 Lucky Egg, 1 Incense, 1 Lure Module, 1 Egg Incubator - Super Potion feloldva
Level 11: 10,000 XP 10 Super Potions, 15 Poké Balls, 3 Revives, 3 Razz Berries
Level 12: 10,000 XP 20 Great Ball, 3 Revive, 10 Super Potion, 3 Razz Berry - Great Ball feloldva
Level 13: 10,000 XP 15 Great Ball, 10 Super Potion, 3 Revive, 3 Razz Berry
Level 14: 15,000 XP 15 Great Ball, 3 Revive, 10 Super Potion, 3 Razz Berry
Level 15: 20,000 XP 15 Great Ball, 20 Hyper Potion, 10 Razz Berry, 10 Revive, 1 Incense, 1 Egg Incubator, 1 Lure Module, 1 Lucky Egg - Hyper Potion feloldva
Level 16: 20,000 XP 10 Hyper Potion, 10 Great Ball, 5 Revive, 5 Razz Berry
Level 17: 20,000 XP 10 Great Ball, 10 Hyper Potion, 5 Revive, 5 Razz Berry
Level 18: 20,000 XP 10 Great Ball, 10 Hyper Potion, 5 Revive, 5 Razz Berry
Level 19: 25,000 XP 15 Great Ball, 10 Hyper Potion, 5 Revive, 5 Razz Berry
Level 20: 25,000 XP 20 Ultra Ball, 20 Hyper Potion, 20 Revive, 2 Incense, 20 Razzberry, 2 Lure Module, 2 Egg Incubator, 2 Lucky Egg - Ultra Ball feloldva
Level 21: 50,000 XP 10 Ultra Ball, 10 Hyper Potion, 10 Razz Berry, 10 Revive
Level 22: 75,000 XP 10 Ultra Ball, 10 Hyper Potion, 10 Revive 10 Razz Berry
Level 23: 100,000 XP 10 Ultra Ball, 10 Hyper potion, 10 Revive, 10 Razz Berry
Level 24: 125,000 XP? 15 Ultra Ball, 15 Hyper Potion, 10 Revive, 10 Razz Berry
Level 25: 150,000 XP? 25 Ultra Ball, 20 Max Potion, 15 Revive, 15 Razz Berry, 1 Incense, 1 Lucky Egg, 1 Egg Incubator, 1 Lure Module - Max Potion feloldva

 

Csatlakozás egy csapathoz

Ha eléred az 5. szintet a karaktereddel, a legközelebbi Gym-et kiválasztva megjelenik Professor Willow, aki felajánlja neked a csapatválasztás lehetőségét.

Innentől átvált a békés Pokémonkeresgélés a területharcokba :)

Három csapat közül lehet választani (és később nem változthathatod meg a döntésed):

  • Team Instinct (sárga)
  • Team Mystic (kék)
  • Team Valor (piros)

 

Pokémon GO csapatok
A három csapat: Instinct, Mystic és Valor.

A leírás szerint a Team Instinct a Pokémonok ösztöneire épít, a Team Mystic az átalakulások iránt érdeklődik, a Team Valor pedig a harcra koncentrál.

A gyakorlatban viszont nincs játékmenetbeli különbség köztük. Kettő szempontot érdemes figyelembe venni a választásnál, persze a színpreferencián kívül:

  • Milyen csapatok tartják a legtöbb Gym-et a közeledben (ha a környékbeli domináns csapathoz csatlakozol, nagyobb eséllyel tudsz te is Gym-eket tartani)
  • Milyen csapatban vannak a barátaid akik szintén játszanak (így ugyanis meg tudtok együtt tartani egy Gym-et, míg ha külön csapatban vagytok, csak egymás ellen tudok harcolni)

 

A Kotaku felmérése szerint jelenleg így áll a csapatok létszáma világszinten.

Pokémon Gym (edzőterem) helyszínek

Pokémonokkal harcolni jelenleg csak Gym-eknél van lehetőség, de később lehetőség lesz másik játékosok kihívására is. Egy Gym a PokéStop-okhoz hasonlóan valamilyen helyi nevezetesség lehet (például a Nyugati Pályaudvar, vagy a Citadella), ám azzal ellentétben ez mindig a Gym vezető csapatának színében látszik.

Egy helyszín egyszerre egy csapathoz tartozhat. Ha éppen senkihez sem tartozik, akkor fehér színben látszik, és bárki elfoglalhatja, ami azzal jár, hogy ott hagy 1 Pokémont a védésére.

Egy játékos maximum 1 Pokémont hagyhat ott egy Gym-ben. Ha egy másik csapatból jár arra valaki:

  • Meg tudja támadni az adott Gym-et. Ehhez 6 darab Pokémont választhat a sajátjai közül, amikből egyszerre 1 tud harcolni.

 

Ha a saját csapatából jár arra valaki:

  • Be tud tenni egy újabb Pokémont, vagy tud edzeni, azaz harcolni a bent lévő Pokémon(okk)al. Ehhez 1 darab Pokémont tud választani a sajátjai közül, és fontos különbség, hogy nem tud nullára csökkenni a harcoló Pokémon élete. A nullára csökkent életpontú Pokémont ugyanis csak Revive-al lehet újraéleszteni.

 

A Gym erőssénének mértéke a Prestige pontok. Minél több pontja van egy Gym-nek, annál több Pokémont lehet benne elhelyezni, és annál nehezebb elfoglalni.

Tipp: nem elég ugyanis egyszer legyőzni a másik csapat által vezetett Gym-et, hanem nullára kell csökkenteni a Prestige pontjainak számát, amihez több csatára is szükség lehet. Ha magas CP pontú Pokémonok védenek egy Gym-et, akkor pedig jó pár gyógyító potion-ra is szükség lehet ahhoz, hogy több csata árán el tudd foglalni.

A Gym-ek szintjétől függ az, hogy maximum hány Pokémon lehet benne egy csapattól.

Ha többet szeretnél otthagyni, szükség lehet edzésre, amikor a saját csapatod Gym-ben elhelyezett Pokémonjai ellen lehet harcolni. Ha így nyersz egy csatát, kapsz egy kevés XP-t, és növeled a Gym Prestige pontját.

Ha egy másik csapat által birtokolt Gym-et szeretnél elfoglalni, és megnyered a csatákat a Pokémonok ellen, csökken a Gym Prestige pontjainak száma. Ha pedig a Gym szintje is csökken, a legalacsonyabb szintű Pokémont automatikusan kiteszik onnan, ami visszakerül a tulajdonosához 1 hp-val.

Ha pedig 0-ra csökkented a másik csapat Gym-jének Prestige pontjait, az utolsó Pokémon is kikerül onnan, és el tudod foglalni.

Ha valaki éppen harcol egy Gym-ben, ez látható a térképen is. Addig nem tudsz Pokémont elhelyezni benne, meg kell várnod, amíg véget ér a csata. Viszont ha valaki felszabadít egyet, akkor akár te is el tudod gyorsan foglalni (így lett az enyém 10 percre a Nyugati Pályaudvar, utólag is elnézést aki elől elvittem :)

 

Csata a Pokémon GO-ban

A csatához 6 darab Pokémont tudsz kiválasztani a sajátjaid közül, általában érdemes a legerősebbeket választani.

Az is számít, milyen fajta az adott Pokémon: ha például tűz típusú védi az adott Gym-et, akkor víz típusú a legjobb választás ellene.

A csata kezdésénél az ellenfélnél először a legkisebb CP-vel rendelkező Pokémonnal kell szembenézned, a tieid közül pedig azzal kezdesz, akit a legelső helyre választottál be a 6 közül.

A korábbi Pokémon játékoktól eltérően itt nem körökre osztott, hanem valós időben zajlik a csata.

Tipp: ahogy a Pokémonok elkapásánál, itt is érdemes kikapcsolni a kiterjesztett valóság módot, hogy könnyebben követni tudd az eseményeket.

Három lehetőség van harc közben:

  • Támadás (bárhova lehet érinteni a kijelzőn)
  • Kitérés (jobbra vagy balra kell húzni a kijelzőn)
  • Különleges képesség (ha megtelik a bal fent látható üres kék csíkok egyike, akkor lehet használni)
    • Ehhez nyomva kell tartani egy kis ideig a kijelzőt.
    • Nem védhető.

 

Eddig az vált be a legjobban, ha nem foglalkoztam a kitéréssel, hanem gyorsan nyomkodva a kijelzőt a szimpla támadással mentem végig a csatán.

A közben látható “super effective”, vagy “not very effective” feliratok jelzik, hogy az adott támadás mennyire hatékony a másik Pokémon ellen: ha nem igazán, akkor érdemes inkább másik Pokémonra váltani csata közben a bal alsó gombbal.

Fontos: a szerverek túlterheltsége miatt előfordulhat az, hogy 1 hp-nál “beragad” az ellenséges Pokémon, és halhatatlanná válik. Ennek a kivédésére sajnos nincs biztos mód, újra kell indítani az alkalmazást vagy kilépni a csatából, és később újra próbálkozni. A fejlesztők már dolgoznak a hiba kijavításán.

Mikor érdemes harcolni: én 11-12-es szint környékén kezdtem el, de még később sem sikerült huzamosabb ideig megtartani egy Gym-et, hiába nyertem meg a csatát. Viszont azon a szinten már lehet olyan erős Pokémonokat szerezni, amivel egyáltalán le lehet állni harcolni :)

Miért jó, ha nyersz: minél több Gym-ben van Pokémonod elhelyezve, annál több bónuszt tudsz begyűjteni. Minden Gym-et védő Pokémonod után 20 óránként be tudsz gyűjteni 10 PokéCoin-t és 500 Startdustot, maximum 10 Pokémonig. Ezt a shop oldaláról, a jobb felső sarokban elhelyezett ikonnal teheted meg, és a begyűjtött PokéCoin-okat el is költheted itt. Én jelenleg Egg Incubatorra költök mindent.

 

Gyakori kérdések

  • A játék nem enged belépni, mit csináljak?

 

  • Hogyan adhatom hozzá a barátaim az appon belül / hogyan cserélgethetünk tárgyakat / hogyan harcolhatunk egymással?
    • Erre még nincsen lehetőség, de tervezik hozzáadni a funkciót.

 

  • Meg kell nyitnom az appot ahhoz, hogy Pokémonokat találjak vagy számolja a tojáshoz megtett távolságot?
    • Igen.

 

  • Hol találhatom meg “XYZ” Pokémont?
    • Nagyjából bárhol van rá esély. Vannak szóbeszédek, miszerint vízi Pokémonokat könnyebb tavak mellett találni, vagy elektromosat pl erőművek közelében, de eddig szinte mindent találtam mindehol.

 

  • Vidéken lakom, itt nincs semmi :( Mit csináljak?
    • PokéStop és Gym hozzáadására egyelőre sajnos nincs lehetőség. Pokémonokat viszont lehet szerezni: indulj el sétálni, szinte biztosan meg fog jelenni néhány.

 

  • Nagyon gyorsan merül a telefonom. Mit csináljak?
    • Az app a mostani állapotban néha sajnos jobban eszi az akksit, mint ahogy tölteni lehetne (tényleg). Van egy beépítettt “battery saver” opció ami elsötétíti a képernyőt. Ez jelenleg bugos, és utána néha nem érzékel semmit az app, csak az újraindítás segít. A legjobb amit lehet tenni, az egy külső akkumulátor beszerzése.

 

Figyelj a biztonságodra!

A játék mellett figyelj saját magad és mások biztonságára is. Nézz körül, hogy merre jársz, és ne lépj ki az útra úgy, hogy nem látod, jön-e valami. Komolyan.

Ha magánterületen látsz egy Pokémont, hiába ultra ritka, ne menj be anélkül, hogy engedélyt kérnél rá. Ha bezár egy park, bolt, vagy templom, ne maradj benn zárás után.

Ha Lure Module-t látsz éjjel egy zsákutcában, inkább hagyd ott.

Külföldön sajnos volt már ilyen visszaélés, amivel a helyi játékosokat próbálták megszabadítani a telefonjuktól. Maradj biztonságos helyen.

Egy nagyon segítőkész, egymásra is odafigyelő közösség van kialakulóban a játék körül: tegyünk érte, hogy ez ilyen maradjon.

Ha van még kérdésed a játékról, kérdezz kommentben a cikk alatt, vagy lépj be a Pokémon GO Hungary által összegyűjtött hazai csoportok egyikébe, ahol segít a közösség.

Ha szerinted másokat is érdekelhet a cikk, akkor oszd meg velük bátran.

 

Jó játékot, és szerezd meg hát mind!

Vissza a blogba