Power Bank, hogyan válasszunk külső akkumulátort?

Hogyan válasszunk PowerBank készüléket

Napjaink modern emberének szűnni nem akaró problémája a rendszeresen használt mobil eszközök energiaellátásának biztosítása. A kilencvenes évekhez képest, amikor egy mobiltelefon akku kapacitása még elsődleges szempont volt a tervezéskor, ma már az a legfontosabb, hogy a felhasználók a korábban csak otthon használt asztali számítógépeik szolgáltatásait magukkal vihessék a zsebükben, bármikor, bárhova. Mivel a legfontosabb szempont az esztétikum lett, az eszközök akkumulátorai egy lehetetlen feladattal néznek szembe: minden eddiginél kisebb méretben minden eddiginél nagyobb étvágyú processzorokat ellátni árammal. Így jutottunk „vissza” abba az állapotba, hogy intenzív használat mellett naponta több töltés is szükséges, ezért ha nem áll módunkban (vagy érthető módon nem szeretnénk) konnektortól konnektorig szervezni a napunkat, rendelkezésünkre áll a „power bank” technológia.

„Vidd magaddal az energiát!”

Ahhoz, hogy ne pont egy mobil eszköz miatt legyünk helyhez kötve, egyszerűen kell a „mobil áram”. Ezt nyújtja számunkra egy power bank: hordozható energia, ami elfér a zsebünkben, de mivel fizikailag független az eszköztől, amit használunk, nem zavaró a mérete és súlya. Ha eldöntöttük, hogy élünk a technológia adta lehetőséggel, már csak meg kell határoznunk, milyen paraméterekkel rendelkező egységre van szükségünk, és eme új tudás birtokában nyugodtan indulhatunk vásárolni.

Az alábbiakból megtudhatod, milyen szempontokra kell odafigyelni, ha a számodra tökéletes power bank készüléket szeretnéd megvenni. 

1. Kapacitás

Az akkumulátorok kapacitásának mértékegysége a mAh (milliAmperóra). Ez jelöli a tárolt elektromos töltés mennyiségét, tulajdonképpen ezt „fogyasztja” az eszközünk. Ebből következik, hogy a power bank kapacitásának meg kell haladnia az akkumulátor kapacitását, hogy teljesen fel tudja tölteni, de még jobb, ha annak többszöröse. Ha tehát az eszközünk akkumulátora 1500mAh-ás, nem árt legalább 3000, de inkább 5000mAh power bank -et választani hozzá. Fontos tudni, hogy hiába stimmel a képlet matematikailag, nem várhatjuk el egy 6000mAh-ás power bank-től, hogy háromszor teljesen feltöltsön egy 2000mAh-ás akkut, mivel a töltés egy igen összetett kémiai-fizikai folyamat, ami az idő előrehaladtával, az akku használatával járó amorticázió miatt egyre csak veszít hatékonyságából, de olyan paraméterek is beleszólhatnak, mint pl. a külső hőmérséklet és páratartalom. Nem árt minden töltésre rászámolni még 20%-ot, és így kalkulálni, aszerint, hogy hányszor szeretnénk használni a power bank -et, mielőtt az is töltésre szorulna.

PowerBank teljesítmény összehasonlítás

2. Feszültség

Nagyon fontos, hogy a töltésre használt power bank kimeneti feszültsége ne legyen alacsonyabb, mint a töltött eszközé, különben töltés helyett egyszerűen lemerítjük az akkut. Mindegyik eszközön (magán az akkumulátoron) szerepel egy Voltban megadott érték (általában 5V), ezt feltétlenül ellenőrizzük vásárlás előtt! 

3. Kiemenetek száma

Nem pusztán kényelmi szempont egy power bank kimenő USB portjainak száma, hiszen egy két porttal rendelkező típus azon kívül, hogy egyszerre két telefont tud tölteni, általában nagyobb eszközök töltésére is alkalmas. Az egy portos power bank -ek általában 1A (Amper) töltéssel rendelkeznek, a két portos változatok második portja azonban 2A vagy magasabb töltéssel bír, így alkalmas komolyabb igényű akkumulátorok energiaellátására is.

Proda PowerBank kimenetek száma

4. Akkumulátor típusa

Technológia szempontjából két típussal találkozhatunk: az olcsóbb, de nagyobb, nehezebb, könnyebben melegedő típus az úgynevezett „18650”-es, míg a praktikusabb és megbízhatóbb, de drágább a lítiumos (lithium polymer vagy Li-Polymer). Mivel mindkét fajta ugyanúgy ellátja a feladatát, a vásárló egyéni döntése, melyik technológiát támogatja.

5. Egyéb szempontok

Ha már minden fontos technikai paramétert ellenőriztünk, és pontosan tudjuk, mit keresünk, a kiszemelt termékek között még lehet pár olyan különbség, amelyeket számításba kell vennünk. Először is, ne hagyjuk magunkat átverni. Ha 20000mAh-nál nagyobb értékkel találkozunk egy termék leírásában, legyünk óvatosak, ugyanis jelenleg nagyjából ez a felső határa a valós és hihető kapacitásnak.

Szintén nem mindegy, milyen kiegészítőkkel érkezik a termék, hiszen a kábelek és hordtáskák, esetleg dokkolók megléte-hiánya, illetve minősége sokat javíthat (vagy ronthat) a felhasználói élményen.

+1. Külső megjelenés

Proda PowerBank megjelenés

Az utolsó dolog, amit számításba kell vennünk az a kinézet. Ez egy teljesen szubjektív szempont, így rosszul dönteni nem lehet. A piacon számtalan gyártó, különféle megjelenésű készüléke érhető el, így a felhasználók könnyű helyzetben vannak, ha a stílusukhoz megfelelő külső akkumulátort szeretnének választani. Az egyetlen fontos dolog, amire itt figyelnünk kell, hogy a megjelenés, ne menjen a mindennapi használhatóság rovására, azaz ne vegyük meg az olcsó, rossz minőségű anyagból készült keleti utánzatokat, mert nem lesznek hosszú távon társaink a mindennapokban. A Proda Webáruházában például csoportokba rendezve böngészhetők a különböző megjelenésű, felhasználású és teljesítményű termékek, melyek mind megfelelnek a fenti irányelveknek és ár-érték arányában tökéletes választásnak bizonyulnak bármilyen felhasználásról legyen is szó.

A fentiek ismeretében már jó eséllyel sikeresen ki tudjuk választani a számunkra legmegfelelőbb power bank-et. Jó vásárlást!

Vissza a blogba