Selfie etikett: avagy a selfizés íratlan szabályai

Kétféle ember létezik: aki készített már magáról szelfit, és aki nem vallja be.

A szelfizés mint műfaj egy-két éve még sehol nem létezett, mára viszont a mindennapjaink elválaszthatatlan részévé vált. Mint fehér holló olyan ritka az, aki még soha életében nem használta arra az okostelefonját, hogy saját magáról képet készítsen vele. Csak az Instagramra közel 288 millió képet töltöttek fel a #selfie címkével ellátva, így bátran kijelenthetjük, lassan érdemes beszélni a hozzá tartozó íratlan szabályokról is, amiket érdemes betartani.

Szelfizz biztonságosan!

A legfontosabb, hogy szelfizés közben óvd magad és mások testi épségét és ne tégy kárt semmiben. Szelfizés közben minimum egy kezed és egy szemed foglalt, így az egyébként elég biztonságos helyek, helyzetek is neccessé válhatnak. Arra sem árt figyelni, hogy ha véletlenül elejted a mobilt, akkor csak fel kapnod a fűből, vagy például utána kell menned érte a Balaton fenekére.

Szelfizz konszolidáltan!

Tulajdonképpen minden fotóra igaz, de a szelfire különösen: ha nem szívesen mutatnád meg az anyukádnak vagy a főnöködnek, akkor jobb, ha kapásból törlöd. Az internet nem felejt. Egy évekkel korábban készített „szexi” szelfi a legrosszabbkor tud előbukkanni, és akkor már hiába magyarázkodsz, ugrott az előléptetés (rosszabb esetben a munkahely), vagy éppen pont ellenkezőleg, emiatt vesznek majd fel, de ott nem biztos, hogy akarsz dolgozni. Gondold meg, mit osztasz meg magadból.

Szelfizz tisztelettel!

Megfigyelted már, hogy egy szelfi botot sem látni a vasárnapi misén? Vannak helyek, amiket egyszerűen nem lehet összeegyeztetni a szelfi műfajával. Ez van. Mivel a szomorú szelfi paradox dolog, hagyd a zsebedben a mobilodat, ha mások tiszteletet vagy együttérzést várnak tőled és inkább rájuk figyelj magad helyett. Igen, még akkor is, ha nagyon unatkozol.

Szelfizz diszkréten!

Említettük már, hogy nem mindegy, mit osztasz meg magadról. Ugyanez vonatkozik másokra is: lehet, hogy a barátnőd este még vidáman pózol Veled, de másnap józanul már esze ágában sem lesz bevállalni a képet. Ha mást is szerepeltetsz a szelfiden, akkor az a minimum, hogy ezt tudatod vele. Az sem árt, ha megmutatod neki az elkészült képet és megkérdezed, hogy mehet-e a fészre. Lehet, hogy valaki furcsállja majd ezt az udvariaskodást, de hidd el, értékelni fogják a hozzáállásodat.

Szelfizz ízléssel!

Ha nem Te szeretnél lenni a legfrissebb vizuális hulladék a közösségi hálón, akkor jobb, ha ízléssel állítod össze a szelfidet. Korábban írtunk már róla, hogy mik a szelfizés legfontosabb szabályai, így most csak néhány szóban foglaljuk össze a lényeget: válassz egy megfelelő környezetet, ügyelj a külsődre és legyél természetes. Rossz hír: kacsaszáj kizárva.

A szelfidet több százan, esetleg több ezren láthatják majd. Ezt mindig gondold végig, és próbálj olyan tartalmat megosztani velük, ami feldobja és nem lehúzza a napjukat.

Szelfizz selfie bottal!

Addig nyújtózz, ameddig a karod bírja. Egy idő után viszont majd nem bírja. De sebaj, erre is van már megoldás. Manapság pár ezer forintból hozzájuthatsz már egy selfie bothoz, ami az igazán tökéletes szelfik titka. Így aztán olyan képeid lesznek, mintha egy fotós követné minden léptedet. Mindemellett a selfie bot használata során sem árt odafigyelni néhány apróságra. Ha szelfi botot használsz, igyekezz nem forgolódni vele, ha manőverezned kell, tartsd le vagy szorítsd magadhoz. Ügyelj arra, hogy mi van a szelfi bot környékén; aligha veszik majd jó néven, ha valakit, valamit leversz vele. Mielőtt selfie botot használsz, tájékozódj róla, hogy nem korlátozzák-e a hasznos kiegészítő használatát. A vörös szőnyegről például már kitiltották, így a celebek gyorsabban haladnak végig rivaldafényben.

Nagyon úgy néz ki, hogy a szelfiben elsősorban nem is a műfaj, hanem a hozzá kapcsolódó viselkedésforma veri ki sokaknál a biztosítékot. Az alapvető szelfi illemszabályokat nem árt tehát figyelembe venni. Ezeknek a betartásával ugyanis a szelfi, ha nem is maradandó, de legalább vállalható műfaj lehet.


Ha tetszett, amit olvastál, akkor ne felejtsd el megosztani!
Vissza a blogba