Selfie bot vs okostelefon: Hogyan csaltakoztassak selfie botot okostelefonhoz?

Selfie-m selfie-m, mondd meg nékem… összeraktunk egy selfie bot csatlakoztató kisokost, hogy ne Neked kelljen a fórumokat bújni, ha selfie botod és a mobilod nem jönnek ki egymással.

Nem történik semmi. Állsz bambán, aztán valami eszedbe jut, ezt ide, azt amoda… megint semmi. Újabb próbálkozás. Még mindig…

Egyszerű szerkezet ez a selfie bot, csak egy gomb van rajta, de ez pont elég ahhoz, hogy galibát okozzon. Ha nem működik, nem feltétlen Veled van a baj, kompatibilitási probléma is lehet a háttérben. Háromféle selfie bot van, amit háromféle mobil operációs rendszerrel tudsz párosítani, ami már jóval több kombináció az egészségesnél. Botból ugye van gomb nélküli (ez egyszerű), van drótotos, amit a füles kimenetébe kell dugni, és van bluetooth változat. Oprendszerből van iOS, Android és Windows Phone, amik mind máshogy viszonyulnak digitális partvisnyelünkhöz. Vegyük sorra a tényezőket!

Bluetooth csatlakozás

A “kékfogú” csatlakozás elsőre macerásnak tűnhet, de valójában nem olyan nagy kunszt. Ezt így vagy úgy mindegyik oprendszer ismeri, a párosítás és a funkciók használata operációs rendszer- és alkalmazásfüggő. Ha probléma merül fel, akkor először ellenőrizzük a párosítást, és ha ez után még mindig nem működik a gomb, akkor nézzünk körül az alkalmazás beállításai között. Ne feledjük, hogy a bluetooth eszközöknek külön eleme van, amit szintén érdemes ellenőrizni. Végső esetben pedig próbálkozhatunk más fotó alkalmazással is.

Vezetékes csatlakozás

Sok selfie bot gombja a fülhallgató aljzatán keresztül kommunikál a telefonunkkal.

A Windows Phone a legegyszerűbb, mert itt mégsem kommunikál. :( A Lumiás-selfiebotos társadalomé az együttérzésünk, de állítólag a Windows 10 már ismerni fogja ezt a funkciót. 

Az Apple felhasználóknak ennél jóval könnyebb a dolga, mivel az ő botjuk elvileg iOS5-től zavartalanul kell tudjon utasítást küldeni a telefonra.

Vállalkozó kedvűek számára az Android nyújtja a legnagyobb kihívást, mert ezzel hol működik, hol nem. Az Androidba 4.3-tól van integrálva a hangerőszabályozóval történő fényképfelvétel, amit a selfie bot is használ. Csakhogy sok gyártó belepiszkál a szoftverbe, és saját verzióval forgalmazza a készüléket. Az eredmény: nem működik a selfie bot.

Mindenekelőtt úgy ellenőrizhetjük a készülékünket, hogy a botot csatlakoztatva kimegyünk a főmenübe (megnyomjuk a kis házikó ikont a telefonon), majd megnyomjuk a selfie bot gombját. Ha a telefon ekkor megemeli a hangerőt (esetleg valami más funckiót elindít), akkor a bot jól működik és kommunikál a mobillal. Egyéb esetben jobb, ha lemondunk erről a funkcióról, vagy felcsapunk Android programozónak.

Ha megbizonyosodtunk róla, hogy a bot működik, akkor először is nézzünk körül a fényképező appunk beállításai között. Sok verzióban ott van a “hangerőszabályozó funkciója”, vagy valami ehhez hasonló menüpont. Itt állítsuk be a képfelvétel opciót, ami után elvileg működni fog a selfie bot gombja is.

Ha nem találunk ilyen opciót, akkor kénytelen vagyunk új fényképezőappot telepíteni. A Powercam és a Capture360 Ultimate biztosan működnek, de ezeken kívül is rengeteg alkalmazást találhatunk erre a célra.

A régebbi Androiddal rendelkezők is próbálkozhatnak letöltött alkalmazásokkal, de ezeknek a működését nem tudjuk garantálni - ellenben kíváncsian várjuk a tapasztalatokat kommentekben.

Gomb nélkül

A végére hagytuk a legegyszerűbbet, egyszersmind a tanácsot arra az esetre, ha a fenti tippek mind kudarcot vallanak. Ha a selfie botunk gombját nem is tudjuk használni, még mindig beállíthatunk időzítőt vagy mosolyfelismerőt a készülékünkön. Ez persze egy kicsit kényelmetlen, de cserébe biztosan működik.

… és a Blackberry?

A Blackberry felhasználók joggal méltatlankodhatnak, hiszen őket oprendszerestül kihagytuk… eddig. Nagyon úgy tűnik, hogy a Blackberry natívan nem ismeri fel a vezetékes selfie botot, így a Blackberry tulajdonosok valami áthidaló megoldást lesznek kénytelenek használni (a Bluetooth nyilván itt is működik).

Néha egy triviálisnak tűnő probléma is okozhat komoly fejtörést. Reméljük, hogy a fenti leírással eloszlattunk néhány felhőt, és minél több selfie bot tulajdonos számára oldunk meg egy alkalmi problémát.

 

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, ne felejtsd el megosztani a barátaiddal!

Vissza a blogba