Power Bank Árak: Mit tudhatsz meg egy külső akkumulátor árából?

Az olcsó biztosan gagyi, a drága pedig elsőrangú. Ezt az ökölszabályt sokan használják, ha valamilyen elektronikai kütyüt vásárolnak. De ilyen egyszerű lenne? Legtöbbször nem. Egy olcsó power bank is lehet megfelelő, viszont a jó üzlet megkötéséhez érdemes tisztában lenned vele mit is szeretnél pontosan és azzal, hogy mennyit is érdemes költened rá. Így van ez a külső akkumulátorok esetében is. Most megtudhatod, miről árulkodik egy power bank ára, és mit jelent ez számodra pontosan.

Proda JaneDual Indicator Power Bank ár 10000 mAh 

Power bank ár, avagy az árcédula titka

A “szuper olcsó = gagyi” analógia kétségkívül ez esetben is igaz. Gyakran hallunk történeteket piacon, Facebook csoportokban vagyilyen-olyan internetes oldalakon keresztül vásárolt remek ár/érték arányú eszközökről, amikkel aztán egyszer sem tudják teljesen feltölteni telefonjukat az újdonsült tulajdonosok.

Power bank ár cédula

Ezek nem összetévesztendőek egy akciós power bank-el. Tapasztalataink alapján az az irányadó, hogy egy power bank ára legalább a kapacitását jelző számérték fele legyen forintban. Tehát ha egy 12 000 milliamperórás akksit szeretnél, azt 6 000 forint alatt nem érdemes megvenned. Ennél olcsóbban valószínűleg egy nagyon rossz minőségű, esetleg hamisított de végső soron használhatatlan termékkel lennél csak „gazdagabb”.

A szabály fordítva is működik. Ha az árcédula meghaladja a milliamperóra értékét, valószínűleg indokolatlanul fizetnél többet érte. Az esetek döntő többségében nem tud annyival többet a külső akkumulátor, hogy megérje a felárat: inkább csak a gyártó/kereskedő zsebét tömnéd ki feleslegesen.

 Súly mérleg illusztráció

Miről árulkodik a  power bank súlya?

Egy hordozható eszköznek kétségtelenül számodra is fontos a súlya. A cél, hogy minél könnyebb legyen, ugye? Ne hagyd magad megtéveszteni. Az akkumulátorok súlya árulkodik erőforrásukról is. Hogyha az oldalon vagy csomagoláson nincs feltüntetve a súly, semmiképp se vedd meg, hacsak nincs nálad egy mérleg éppen. Mindig nézd meg több modell adatait is! Ha valamelyik sokkal könnyebb, ne hagyd becsapni magad. Valószínűleg egy jól mutató koholmányt találtál, amibe a kiírt kapacitás felét sem építették bele.

 power bank használata töltése

A power bank használata

Mielőtt kiválasztod melyik modellt veszed meg, gondold végig mire fogod használni. Reggeltől estig rohangálsz a városban, de sehol nem tudod tölteni a telefonod? Több napon keresztül utazol bizonytalanságban, hogy lesz-e konnektor a közelben? Vagy csak a hétvégi kiránduláshoz kell? Fontos, hogy egyedi designnal rendelkezzen? Esetleg többet tudjon mint egy mezei külső akkumulátor?

Teljesen más teljesítményű akksira van szükséged az El Caminóhoz és másra az éjszakai vész utántöltéshez. Számold kihányszor szeretnéd majd feltölteni eszközeidet a power bank újratöltése nélkül. Ha megvan, csak tedd bele képletünkbe és máris megtudod mennyi milliamperórára van szükséged.

Feltöltések száma * kétszer a készüléked akkumulátorának kapacitása = a leendő power bankod kapacitása

(Tehát egy iPhone 7 napi egyszeri újratöltéséhez bőven elegendő egy 5000 mAh kapacitású külső akkumulátor.)

Felmerülhet benned, miért kell kétszer számolnod a telefonod kapacitását. Azért, mert a power bankok adatait a gyártók névleges teljesítményként adják meg. Vagyis, a beleépített cellák elméleti maximumát írják rá, azonban ez a technológia természetéből fakadóan szinte mindig kevesebb valós teljesítményt jelent.

 Proda Pure Power Bank 12000 mAh kézben tartva

Tizen- vagy huszonezer milliamper potom 3000,- Forintért? Rengeteg ilyen hirdetéssel találkozhatsz internet szerte. Felejtsd el! Ha egy dologra figyelsz a power bank-ed kiválasztásánál, akkor ez legyen: ne vegyél túl olcsót, mert ráfázol vele. Gagyi lesz, te pedig elégedetlen. Válassz okosan, használd a képletet és dönts helyesen!

Ha bizonytalan vagy power bank választás kapcsán, kérj tőlünk tanácsot bátran!

A képek forrása: TheNounProject 

 

Vissza a blogba