Bluetooth hangszóró árak: biztos, hogy jobb a drágább?

Az összehasonlításokból következtetett ár-érték arány mindig is az egyik leggyakoribb mutató volt, és lesz is a technikai paraméterekkel jellemezhető kütyük világában. Azonban a hangszórók esetében a drágább, nem feltétlenül mindig jobb, ahogy az olcsó sem feltétlenül jelenti azt, hogy megfájdul majd tőle a füled. Most megtudhatod, hogy mely hangszórókat érdemes messziről kerülnöd, és melyekre felesleges adott esetben tízezreket kidobnod az ablakon.

 

Az olcsó ár rossz minőséget takar?

Erre a kérdésre trükkös a válasz, mert igen is, meg nem is. Egyrészről a pár ezer forintos “kínai” készülékektől tartózkodni kell, mert ezek a szóróajándék kategóriáját erősítik, csak sok helyen van bátorságuk áruba bocsájtani. A kínai egyébként nem feltétlenül negatív jelző, mert sokszor a legdrágább márkák készülékeit is ott gyártják. Ez esetben a hétköznapi nyelvben használt fordulat okán használtuk - és tettük idézőjelbe.

A minőségi, de már elérhető árú hangszórók körülbelül 7-8 ezer forint környékén kezdődnek, a határ pedig a csillagos ég, ahogy szinte minden technikai eszköz esetében.

Ezek általában már legalább 4-5 óra lejátszási időt biztosítanak, és egy megfelelő hangerejű és hangminőségű hangszórót az élvezhető zenehallgatáshoz. Persze alapvetően itt is igaz, hogy minél feljebb megy az ár, általában annál jobb a minőség és a teljesítmény, de például a Proda hangszórók esetében ez nem jelent többet néhány ezer forintos különbségnél.

Példának okáért a Proda 150 COMPACT már 7.990 forintért kapható, de a Proda Fashion sem sokkal drágább a maga 11.990 forintos árcédulájával, ugyanakkor már erőteljesebb hangzást és változatosabb használati lehetőségeket biztosít.

 

Megéri-e a méregdrága, avagy meddig érdemes elmenni

A hangtechnika kapcsán bármit is veszel, mindig lesz egy olyan ismerősöd, aki a tiédnél egy sokkal jobb modellre esküszik, ami persze sokkal drágább is. Természetesen a hordozható vezeték nélküli hangszórók kínálatában is vannak több tízezer forintos, de még százezer forintnál is drágább készülékek. Azonban, nem biztos, hogy ezek valóban megérik. 

 

 

Amikor egy hordozható készüléket tervezel venni, nem csak a minőséget, a kompakt kivitelt és a strapabíró burkolatot kell figyelembe venned, hanem azt is mérlegelned kell, hogy mi történik, ha például lába kél. Vagy mi van akkor, ha egy tébolyodott barátod egy határozott, ámde véletlen suhintással elindítja a polcról a föld felé, és ripityára törik? Ekkor fájdalmas igazán, ha méregdrága Bluetooth hangszórót vettél.

 

A feketeleves, azaz a technikai paraméterek összehasonlítása

A hordozható Bluetooth hangszóróknál több technikai paramétert, valamint funkciót figyelembe vehetsz. Most a legfontosabbakat vesszük sorra.

 

1. Kompatibilitás

Nem meglepő módon Bluetooth minden Bluetooth hangszóróban van, de nem mindegy a verziószáma. Ezért ügyelj rá, hogy a hangszóró verziószáma lehetőleg azonos legyen a kütyüdével, de legalább is semmiképp se legyen korábbi.

Sok eszközön találsz memóriakártya foglalatot, valamint AUX (azaz 3.5 mm-es jack) bemenetet. Néhányon még hagyományos USB foglalat is van. Ezek nem mindig ár függők, de gondold át, hogy melyikre van/lesz szükséged, és eszerint válassz modellt. 

2. A hangszórók teljesítménye

A teljesítményt mindig watt értékben adják meg, de ez sem jelent feltétlen jobb/rosszabb hangzást. Abban biztos lehetsz, hogy a nagyobb watt érték magasabb hangerőt produkál majd, ahogy abban is, hogy ha stereo a hangszóró, akkor a zene is dinamikusabban szól belőle.

A Proda hangszórók teljesítménye például modellenként igen eltérő, vannak stereo 2x5 wattos megoldások, de vannak mono 3 wattosak is. A mérlegelésnél azt vedd figyelembe, hogy szükséged van-e nagyobb hangerőre, illetve, hogy mennyire könnyedén akarod hordozni és milyen hosszan hallgatni. A nagyobb teljesítmény általában nagyobb súllyal jár, hiszen több energiai szükséges hozzá.

 

3. Akkumulátor kapacitás 

Ez kétségkívül meghatározza majd, hogy milyen hosszan tudsz zenét hallgatni a hangszóróról újratöltés nélkül. Azonban szorosan összefügg a teljesítménnyel is, mert kisebb teljesítményhez például kisebb akkumulátor is elegendő a több órás zenehallgatáshoz. Éppen ezért, a technikai specifikációk között mindig keresd a lejátszási időt. Ezek hozzávetőleges értékek, de legtöbbször jól jellemzik körülbelül meddig tudod használni a hangszórót mielőtt lemerülne.

 

Mindig magadból indulj ki!

Előszőr tervezd el hogyan és mire szeretnéd használni a hordozható Bluetooth hangszóródat, majd ezután értékeld az egyes modelleket. Az ár kapcsán azt tartsd szem előtt, hogy kerüld a pár ezer forintos gagyi darabokat, és a méregdrágákat is, ha tartasz attól, hogy esetleg ellopják vagy összetörik. 

A megfelelő modell kiválasztásáról írtunk egy hosszabb útmutatót is, azt mindenképp ajánljuk figyelmedbe! Ha azonban úgy érzed, már készen állsz dönteni, bátran nézz körül Proda Bluetooth hangszóróink között!

 

 

Vissza a blogba