Bluetooth hangszóró használata, avagy mikor érdemes venned egyet

Mára elmondható, hogy a legtöbben valamilyen formában találkoztak hordozható Bluetooth hangszóróval, ha nem máshol, a fiatalok kezében esténként vagy éjszakánként az utcákon. Így valószínű, hogy te is láttál már egyet. Sőt, lehet, hogy már ki is próbáltad milyen. Ha játszottál már a gondolattal, hogy igazából szükséged van-e egyre, akkor ez a cikkünk neked szól!

 

Mi az a Bluetooth hangszóró?

Normál körülmények között egy hangszóró vezetéken keresztül fogadja a hangjelet, vagyis a lejátszott zenét számítógépedről, telefonodról, vagy korábban például az MP3 lejátszókról.

A vezeték nélküli hangszórók ettől annyiban különböznek, hogy rádióhullám alapú technológia segítségével valósítják meg az adatátvitelt. Erre több modell is létezik, a legelterjedtebb megoldás a WiFi és a Bluetooth.

Tehát, a Bluetooth hangszóró gyakorlatilag, ahogy más vezeték nélküli hangszórók, kábelek nélkül képes audió jelet fogadni más eszközöktől.

 

WiFi vagy Bluetooth hangszóró: mi a különbség?

Az alapvető különbség a kettő között az, hogy a WiFi hangszórók működéséhez szintem minden esetben szükséges egy hálózat, amihez csatlakozni tudnak. Ilyen lehet például az otthoni hálózatod, amit egy WiFi router hoz létre, vagy az internetszolgáltatódtól kapott eszköz. A hangszóró erre a hálózatra ugyanúgy csatlakozik fel, mint a telefonod vagy a laptopod. Amikor pedig csatlakozott, már tudja fogadni a hangjelet a szintén WiFi-n lévő készülékedtől.

A Bluetooth hangszórók használata ezzel szemben valamivel praktikusabb. Ezeknél ugyanis nem szükséges külön hálózat a zenehallgatáshoz, mert közvetlenül csatlakoznak az Bluetooth képes kütyüdhöz.

Vagyis, amennyiben magaddal szeretnéd vinni a hangszóródat, akkor a Bluetooth kompatibilis modellek közül érdemes választanod.

 

Mikor érdemes venned egyet, avagy mire tudod használni?

Természetesen akkor, ha szeretnéd jó minőségben és megfelelő hangerő mellett kihangosítani a zenéidet akkor is, ha nem vagy otthon. Használhatod akár autóban, a strandon, a nyaralóban, de egyszerűen akkor is, amikor kiülsz valahova a barátokkal este.

A legtöbb Bluetooth hangszóró rendelkezik beépített akkumulátorral, aminek köszönhetően több órán keresztül tudja megszólaltatni kedvenc zenéidet a telefonodról, vagy bármely más kompatibilis kütyüdről. Sokban van memóriakártya foglalat is, így akár önmagában, arról is le tudják játszani a zenét.

Proda F1 Bluetooth hangszóró

Az előnyök közé tartozik még, hogy van beépített mikrofonjuk, azaz kihangosítóként is használhatod a számítógépedhez és a telefonodhoz is. Így akár konferenciahívásokhoz vagy videóbeszélgetésekhez is kiválóan alkalmas.

 

Bluetooth hangszóró használata a gyakorlatban

Azért tekintsünk ki egy pillanat erejéig a gyakorlati használatra is. Mivel minden modell kicsit másképp működik, ezért a közös jellemzőkre fókuszálunk.

A Bluetooth kompatibilis készülékhez való csatlakoztatás pofon egyszerű. Csak be kell kapcsolnod a hangszórót, esetleg hosszan megnyomni egy gombot, hogy felfedezhető módba kapcsoljon, majd a kütyüdön rákeresni és párosítást kezdeményezni. A jelszó szinte mindig „0000”, ha egyáltalán van. Ezekről bővebb információt találsz a használati utasításban. A Proda modelljei közül az első csatlakoztatás után mindegyik megjegyezi a készülékedet, így nem kell mindig újra és újra párosítanod őket.

Ha van több bemenete a hangszórónak, akkor általában van módváltó gomb is. Ennek nyomogatásával választhatod ki a módot, amire éppen szükséged van. Például, hogy memóriakártyáról játsszon zenét, Bluetooth kapcsolatot keressen, vagy pedig kábelen várja az analóg jelet.

Proda Karaoke Bluetooth hangszóró

Gyakori, hogy magán a hangszórón is vannak hangerőszabályzó és léptető gombok. Ezek azért jók, mert így biztonságos helyre teheted az okostelefonod, de továbbra is válthatsz a zenék között, illetve állíthatod a hangerőt magáról a hangszóróról. Sőt, némelyik modellnél hívásfogadó gombot is találsz.

Proda F1 Bluetooth hangszóró

A hangszórók töltése egyszerű és egyértelmű. A csomagban található Micro USB kábel nagyobb felét számítógépedbe vagy hálózati adapterbe kell dugnod, a kisebbik felét pedig a hangszóró hátuljába/aljába/oldalába.

 

Milyen Bluetooth hangszórót válassz?

Több szempontot érdemes mérlegelned, de a legfontosabb az akkumulátor kapacitása, a hangszóró mérete és súlya, vízállósága, valamint teljesítménye. És természetesen az ár sem elhanyagolható tényező. Erről írtunk egy összefoglaló cikket, amiben minden fontosabb szemponttal megismerkedhetsz, hogy hozzád illő Bluetooth hangszórót választhasd.

De akár böngészheted egyből Proda Bluetooth hangszóró kínálatunkat is, hiszen minden modell adatlapján megtalálod a döntéshez szükséges információkat.

Vissza a blogba