Hogyan Válassz Hordozható Bluetooth Hangszórót?

Kevés termékkategória bővül olyan sebességgel manapság, mint a vezeték nélküli hangszórók. Sőt, a hordozható változatokból - amikről cikkünk is szól - szinte napról napra jelennek meg újabbak, másabbak, jobbak, olcsóbbak, drágábbak, vízállóbbak, stb. A sort a végtelenségig folytathatnánk. Ekkora választékban könnyen ellehet veszni, ezért most összegyűjtöttük, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venned és megfontolnod, amikor hordozható Bluetooth hangszórót választasz.

Milyen hordozható bluetooth hangszórót vegyek?

Az attól függ, hogy mire szeretnéd használni azt . Ez az első és legfontosabb kérdés. Zsebbe valót keresel? Táskában hordozhatót?  Esetleg csak a házban tennéd jobbra-balra? A sivatagba készülsz vele vagy a medencébe ugranál vele? Szinte minden elképzeléshez gyártottak már egy terméket, ezért a döntés teljesen a tiéd. Az alábbiakban azokat a szempontokat és kérdéseket találod, amelyeket érdemes feltenned, hogy kiderítsd: pontosan milyen Bluetooth hangszórót érdemes választanod.

 

Hordozhatóság

Hogyan szeretnéd magaddal vinni? Egyáltalán szeretnéd?

A tenyeredben elférő pehelykönnyű hangszóróktól kezdve a bőröndben éppen elférő modellekig léteznek hangszórók. Sőt, még vannak ennél nagyobbak is, de azokat már nem neveznénk hordozhatónak. Tehát a súly és a méret az első szempont. Ha a hétvégi kiülős estékre vinnéd magaddal, maximum akkorát válassz, mint például a Proda 130 Bluetooth hangszóró. A “csak nyaraláshoz” kategóriába viszont már belefér a Proda 750 is. A házon vagy lakáson belüli használathoz a súly és a méret is lényegtelenné válik, hiszen az egyik szobából a másikba mindenképp könnyedén át tudod vinni.

 

Strapabírás és vízállóság

Milyen környezetben fogod használni?

Otthonra, házibuliba vagy nyaralóba tökéletesek a hagyományos, különleges védelmet nélkülöző burkolattal ellátott hangszórók. A kevésbé hétköznapi használatra már jobbak az IP védettséget (International Protection Marking - Nemzetközi Védettség Jelölés) élvező termékek.

Egy elektromos kütyü IP védelmét mindig IPxx formában adják meg, ahol a két x betű két különálló számot takar. Az első szám a szilárd tárgyak szerkezetbe jutásától védenek, mint például a por. Minél nagyobb a szám (0-6-ig), annál jobb a védettség. A vízállóságot a második szám jelöli egy 0-tól 8-ig terjedő skálán. A már teljesen vízállónak mondható védelem a 7-es értéknél kezdődik. Ebből kifolyólag, ha medencében szeretnéd használni, akkor teljesen vízállót válassz. Amennyiben vitorláshajón vagy vízparton, vérmérsékletednek megfelelően elég lehet egy cseppálló is.

Proda F1 hordozható Bluetooth hangszóró

Hétvégi szórakozáshoz, bulizáshoz ajánljuk a strapabíró, masszív burkolatot, hiszen olyankor könnyen megesik, hogy leesik.

 

Akkumulátor élettartam

Milyen hosszan szeretnéd egybefüggően használni?

A használati idő közvetlenül az akkumulátor kapacitásától (jelzése mAh - milliamperóra), közvetetten pedig a Bluetooth hangszóró méretétől függ. Utóbbitól azért, mert minél nagyobb, általában annál nagyobb teljesítményű (ergo több energiát igénylő) membránok vannak benne, valamint annál nagyobb akkumulátor. A Proda termékeinél minden esetben feltüntetjük a hozzávetőleges lejátszási időt. Azonban tudnod kell, hogy ezek az értékek nagyon sok mindentől függenek. Elsősorban attól, honnan, miről játszod le a zenét, másodsorban a használat intenzitásától. De befolyásolhatja akár a hőmérséklet is az akksi élettartamát.

Tehát, alapvetően minél hosszabb élettartamot szeretnél, annál nagyobb és nehezebb hangszóróval kell kiegyezned, ami sajnos a hordozhatóság rovására megy. Szerencsére ezeknek legtöbbször a hangzása is sokkal jobb.

Persze ez nem jelenti azt, hogy egy kisebb teljesítményű hangszóró ne tudna hosszabb ideig működni, mint egy nagyobb, mondjuk ha például kimondottan erre tervezték. Ezért mindig figyeld a gyártó vagy forgalmazó által megadott hozzávetőleges lejátszási időt.

Proda 372 power bank és bluetooth hangszóró

Csatlakozók, bemenetek és foglalatok

Miről szeretnéd lejátszani a zenéidet?

Attól, hogy Bluetooth hangszóró az elnevezésük, legtöbbször nem csak “kékfogon” keresztül tudsz rajtuk zenét lejátszani. Vannak jack csatlakozós (ún. AUX bemenettel ellátott) modellek, amikhez kábellel is hozzá tudod kötni a telefonodat annak fülhallgató kimenetén keresztül. Számos modellben memóriakártya foglalat is található. Ez alapvetően Micro SD típusú kártyát jelent, de gyakran TF kártya néven jelzik a termékleírásban. Ezzel ne törődj, a kettő ugyanaz. Ritkábban, de néhány vezeték nélküli hangszóróban van USB bemenet is, ahová pendrive-ot tehetsz; valamint FM rádió.

Proda Fashion hordozható Bluetooth hangszóró

Ezúttal is igaz, hogy minél drágább egy modell, általában annál több forrásból tud zenét lejátszani. De ne hagyd magad megtéveszteni saját magad által. Ne vegyél csak azért drágábbat, mert “majd egyszer biztos lesz szükség arra a bemenetre”.

 

Hangminőség és ár

Meddig vagy hajlandó elmenni?

Úgy értjük, mennyit vagy hajlandó fizetni. Ugyanis, ahogy azt technikai kütyük világában már megszokhattad, minél magasabb az ár, annál jobb a minőség. Természetesen itt is vannak eltérések és kivételek, de a hüvelykujj szabályként használhatod az árat.

Kicsit részletesebben kifejtve, a hangzás alapvetően a hangszórók teljesítményétől (wattban adják meg), számától és minőségétől függ. Utóbbira sajnos nincs még egységes mérőszám, hiszen mindenki másképp hall, de az első kettő sokat elárul.

A teljesítményből megtudhatod, hogy várhatóan milyen hangosan tud szólni. A kicsikben és könnyűekben a befogadható árkategóriában 2-3 wattos hangszórókat találsz. A táskában hordható, otthoni használatra is megfelelő hangerőt 5 watt környékén keresd. A hangszórók száma elárulja, hogy sztereo készülékről van-e szó, vagy sem. Van amelyikben harmadikként még passzív mélynyomót is találsz.

A végső kompromisszumot a hangminőség és az ár között a pénztárcád és a hordozhatósági igényeid figyelembevételével kell megkötnöd.

 

Ha sikerült válaszolnod a kérdésekre, akkor nézd meg a Proda Bluetooth hangszórókat webshopunkban, és válassz egy hozzád illő darabot!

Vissza a blogba