Hogyan válassz vezeték nélküli fejhallgatót

Hogyan válassz vezeték nélküli fejhallgatót

Manapság kezdünk hozzászokni, hogy minden vezeték nélküli, így nem meglepő, ha végre a diszkrét zenehallgatás eszközét is szeretnénk kábelmentesíteni. Ehhez alapvetően két típusú termék közül választhatunk: fülhallgató vagy fejhallgató. Útmutatónkkal most abban segítünk, milyen szempontok alapján érdemes az utóbbiak közül vezeték nélküli kivitelt választani.

Az első kérdés: on-ear vagy over-ear?

Ezt a két kategóriát magyarra talán úgy lehetne a legegyszerűbben lefordítani, hogy fülre helyezhető (on-ear) vagy a fület körülölelő (over-ear) kivitel.

Előbbiek előnye közé tartozik, hogy általában hosszú, több órán át tartó használat során is kényelmesek maradnak, elsősorban mert könnyebbek. Alapvetően természetesebb, lágyabb hangzásvilágúak, mert a hangszórók nincsenek “leszigetelve” a külső oldalról, így a hang mindkét irányba terjedhet. Ebből fakadóan jellemzően a basszusuk is gyengébb, kevésbé telt, és a kiszűrődő zaj mértéke is nagyobb.

Az over-ear fejhallgatók előnyei és hátrányai gyakorlatilag pont az on-ear típusúak ellentétei. Teltebb basszust nyújtanak, valamint a mások által kihallható és a külvilágból bejutó hangok is minimálisak - olykor egyáltalán nem is hallhatók. Viszont hosszan tartó használat mellett kényelmetlenebbek lehetnek, és sokszor nehezebbek is a több anyag és nagyobb hangszórók miatt.

A zajkiszűrés/zajcsökkentés kérdése

Az over-ear modellek leginkább passzív, szerkezetükből adódó megoldásokkal zárják ki a külső zajokat azáltal, hogy elszigetelik a fülünket. Az on-ear fejhallgatók esetében az olcsóbb modellekben nincs zajkiszűrés, a drágábbakban pedig sok esetben aktív zajcsökkentés található, amely mikrofonok segítségével méri fel a külső zajokat és gyártótól függő eljárással az elektronika automatikusan kiegyenlíti őket.

Fontos megjegyezni azonban, hogy az egyik nem zárja ki a másikat. Sok over-ear fejhallgató rendelkezik aktív zajszűréssel is. Viszont az biztos, hogy míg a beszűrődő zajok ellen több megoldás is létezik, a kiszűrődők ellen csak az over-ear kialakítás az igazi megoldás.

A legfontosabb hogyan használjuk

Mint a power bank és más egyéb elektronikai eszköz esetében, itt is fontos hangsúlyozni, hogy elsősorban a felhasználás módja szerint érdemes választani a technikai adatok és díjnyertes modellek böngészése helyett.

Ha már összehasonlításra kerül sor, akkor jó ha tudjuk, milyen kategóriában milyen típusokat akarunk összehasonlítani. Teljesen felesleges egy 15 ezer forintos on-ear fejhallgatót egy 45 ezres over-ear-hez hasonlítani.

A hüvelykujj szabály az, hogyha csendes helyen, leginkább egyedül akarjuk használni és nem vagyunk basszus fanatikusak, akkor on-ear. Azonban, ha zajos környezetben, vagy például irodában használjuk, ahol másokat zavarhatunk a kihallatszó zajokkal, akkor over-ear. Továbbá akkor is, ha kedveljük a kissé túltengő basszust és mély hangokat.

Utazáshoz - például a híresen fülsüketítő 3-as metrón - már gondolkodhatunk aktív zajszűrésben is. Pörgős életvitel esetén pedig az összehajtható, könnyű és könnyen tárolható kivitel lehet praktikus.

Bluetooth fejhallgató Proda SKA vezeték nélküli over-ear headset

Válassz vezeték nélküli fejhallgatóink közül!

 

Ne helyezzünk hangsúlyt a technikai specifikációkra

A fejhallgatók, és egyébként bármely más hangtechnikai eszköz hangminőségének megállapítására a legjobb eszköz a fülünk. Ennek két oka van.

Az egyik eléggé magától értetődő: mindenki számára más hangzik jól, mást tart jónak, mert nem csak zenei, de hangzásvilágot illető ízlés is létezik.

A másik ok a technikai specifikációk jelentéktelen mivolta a kommersz kategóriában. Amíg nem közelít fejhallgatónk a százezerhez, vagyis nem egy high-end termékről van szó, addig nem igazán érdemes a frekvenciatartománnyal, az impedanciával vagy az érzékenységgel foglalkozni. Egyrészről nagyon minimális, szinte jelentéktelen eltéréseket fogunk csak találni, másrészről a hangminőségről sem árulnak el sokat.

Ugyanolyan specifikációkkal rendelkező fejhallgatók adhatnak teljesen eltérő hangot is. Talán kijelenthetnénk, hogy ezek az adatok inkább a teljesítményről, sem mint a minőségről árulkodnak, de már ez is megkérdőjelezhető egyszerűsítés lenne. Az említett okok miatt így mi sem foglalkozunk most ezzel kiemelten, de azért néhány referenciaértékkel szolgálhatunk.

A frekvenciát illetőn a 20Hz-20Khz tartományon túl nem kell foglalkoznunk az adatokkal. Sőt, az alsó tartományban elég lehet a 40-50Hz is, a felsőnél pedig az elterjedt formátumszabványok miatt nincs sok jelentősége, hogy mi történik 20Khz felett.

Impedanciát illetően annyit jó tudni, hogy minél nagyobb az érték, annál nagyobb energia kell, hogy megszólaljon. 60-70 Ω-ig (ejtsd: óm) teljesen alkalmas rá egy fejhallgató, hogy külön erősítő nélkül hallgassuk. Ugyanakkor a vezeték nélküli, általában bluetooth-os fejhallgatók beépített akkumulátorral rendelkeznek, így itt csak annyi fog számítani, hogy minél nagyobb az érték, annál kevesebb ideig fogja bírni az akkumulátora. Ugyanakkor ezeket a gyártók optimalizálják, ezért a bluetooth készülékek esetében sem kell igazán nagy jelentőséget tulajdonítanunk ennek az értéknek sem.

Az érzékenységről is elegendő annyi tudnunk, hogy alapvetően az eszköz hangerejéről ad információt, és inkább csak nagyságrendileg érdemes vele foglalkozni. Ha az összehasonlított modelleknél valamelyikénél az értéke kiugróan  alacsony vagy épp magas (mértékegysége dB, azaz decibel) akkor az a készülék a többinél jelentősen halkabban vagy hangosabban szólhat.

Szempontok, amiket tényleg érdemes figyelembe venni

Hordozhatóság

A vezeték nélküli fejhallgatók esetében már alaptulajdonság a kábel hiánya, így ez a hordozhatóságot, kezelést is pozitívan befolyásolja.

Ezen túlmenően otthoni vagy irodai használat mellett gyakorlatilag mindegy, hogy mennyire hordozható a fejhallgató. Viszont ha sokat utazunk, akkor szempont lehet az összehajthatóság, vagy a gyári tartozékként kapott tároló tok. A legjobb, ha egy nem hajtogatható modellt tudunk magunkkal vinni egy nagy, kemény tokban, hiszen így a legkisebb a sérülés esélye.

Tartósság

Általában sajnos minél kifinomultabb, könnyebb és esztétikusabb egy fejhallgató, annál inkább hajlamos repedni és törni. Ha tehetjük, válasszunk olyan modellt, ami még kényelmes súlyú, de masszív szerkezetű. Az over-ear fejhallgatók általában kevésbé hajlamosak a törés általi halálra.


Kényelem

A fejhallgató kényelme talán az egyik legfontosabb szempont. Sokaknál már egy-egy on-ear és over-ear készülék felpróbálása után eldől, melyik típust fogják választani.

Teljes mértékben fej- és fülformától, valamint egyéni preferenciától függ a dolog, így nincs általánosan jó vagy rossz. Válasszuk azt, amit a legkényelmesebbnek ítélünk, és ha tehetjük, vásárlás előtt próbáljuk ki a kiszemelt fejhallgatókat legalább 5-10 percig.

Ami fontos a Bluetooth fejhallgatók esetében

Régebben még beszélhettünk többféle (infrás, sima rádiófrekvenciás) vezeték nélküli fejhallgatóról is, mára azonban szinte mindegyik bluetooth-os ebben a kategóriában is.

Ebből adódóan két tényezőt érdemes figyelembe venni. Az egyik, hogy hány óráig tudjuk hallgatni újratöltés nélkül. Azért nem mondjuk, hogy az akkumulátor kapacitására (mértékegysége mAh, vagyis milliamperóra) kell figyelni, mert az energiafelhasználás mértéke nagyban függ a fejhallgató teljesítményétől. Inkább hagyatkozzunk a gyárilag megadott működési időre.

A másik pedig a bluetooth verziószáma és az aptX® megléte. Előbbinél előnyös, ha a lejátszókészüléké azonos a fejhallgatóéval, azonban a legtöbb esetben enélkül is kompatibilisek lesznek, csak épp a magasabb verziószámból fakadó előnyöket nem tudjuk kihasználni. Utóbbit illetően pedig elég annyid tudnunk, hogy az aptX® egy audioszabvány, ami ha van, akkor jelentősen jobb hangminőséget biztosít.

A vezeték nélküli fejhallgatók áráról

Amellett, hogy a magasabb ár általában jobb minőséget tükröz, azt érdemes megjegyeznünk, hogy a vezetékes és vezeték nélküli fejhallgatók árát eszünkbe ne jusson összehasonlítani - attól eltekintve, hogy mit engedhetünk meg magunknak, és mit nem.

A vezeték nélküli technológia minden esetben megdobja az árat, de nincs egy általánosan levonható százalék, hogy mennyivel. Tehát könnyedén előfordulhat, hogy egy olcsóbb vezetékes fejhallgató kiválóan szól, de egy drágább bluetooth-os modell már kevésbé.

A választás lépései

  1. Határozzuk meg, mennyit szánunk a fejhallgatóra! Az ár lesz az elsődleges döntési faktor.
  2. Egy boltban próbáljunk fel többféle on-ear és over-ear változatot, majd döntsük el, melyik típus felel meg leginkább számunkra!
  3. Nézzünk szét az interneten, hogy felmérjük a kínálatot az előző két pontban meghatározott kategóriákban!
  4. Válasszuk ki a nekünk tetsző modell(eke)t, és keressünk az interneten teszteket, felhasználói véleményeket!
  5. Vásároljuk meg azt, amit a legjobbnak ítéltünk!
Vissza a blogba