Nem tudod mi a Bioklimatikus Pergola? Segítünk.

A bioklimatikus pergola egy olyan szerkezet, amely kialakításában és működésében figyelembe veszi a környezeti klímát a maximális kényelem és energiahatékonyság érdekében. Ezek a pergolák általában kerti vagy teraszhelyiségek, amelyek egyesítik a modern design-t és a természetes környezettel való harmonizációt.A bioklimatikus pergolák méretei változhatnak a terület és a tervezés függvényében. A méretek számos tényezőtől függhetnek, például a telek méretétől, a kívánt árnyékolási területtől, az alaprajzi elrendezéstől és az építészeti tervektől.

Az alábbiakban néhány fontos szempontot találsz a bioklimatikus pergolák méreteivel kapcsolatban:

  1. Terület mérete:

    • A bioklimatikus pergola tervezésekor figyelembe kell venni a rendelkezésre álló telek méretét. Az optimális méret meghatározása során fontos szempont lehet a kert teljes területe és a pergola kívánt elhelyezése.
  2. Használati terület:

    • Fontos megfontolni, hogy a pergolát milyen célokra szeretnéd használni. Például egy étkezőhelyiséghez vagy egy kerti pihenőhelyhez szükséges több terület, mint egy egyszerű árnyékoló kialakításához.
  3. Lamellák szélessége és hossza:

    • Az állítható lamellákkal rendelkező bioklimatikus pergolák esetében a lamellák szélessége és hossza is befolyásolja a pergola méretét. Az állítható lamellák lehetővé teszik a napfény bejutásának és az árnyékolás arányának szabályozását.
  1. Magasság:

    • A pergola magassága is fontos tényező lehet a tervezés során. A megfelelő magasság kiválasztása a funkcionalitás és az esztétikai szempontok alapján történik.
  2. Tervezési koncepció:

    • A tervezési koncepció is meghatározza a méreteket. Ha például egy komplexebb, többfunkciós teret tervezel, akkor nagyobb méretre lehet szükség.

A bioklimatikus pergolák jellemzői:

  1. Állítható lamellák vagy tető:

    • A pergola tetején lévő lamellák állíthatók, így szabályozható a napfény bejutása és a hőmérséklet.
    • Az állítható lamellák lehetővé teszik a légáramlás szabályozását, így a hűvösebb levegő beáramolhat, miközben a meleg levegő távozhat.
  2. Vízelvezető rendszer:

    • A pergola tervezése magában foglalja a csapadék gyűjtését és elvezetését, hogy megelőzze a túlzott vízfelhalmozódást és a károsodást.
  3. Érzékelők és automatizált vezérlés:

    • A modern bioklimatikus pergolák érzékelőkkel vannak felszerelve, amelyek észlelik a hőmérsékletet, a napsütést és az esőt. Ezek az adatok alapján automatikusan szabályozzák a pergola paramétereit.
  4. LED világítás és más kiegészítők

Egyes bioklimatikus pergolák LED világítással, hangszórókkal és más kényelmi funkciókkal vannak felszerelve, így éjszaka is élvezhető a terület. Elérhetőek a Pergolákhoz oldalfali árnyékolók melyek egyrészt a belátást akadályozzák, illetve  az árnyékolásban is komoly szerepet játszanak.

A bioklimatikus pergolák célja a külső környezettel való összhang kialakítása, az energiahatékonyság és a felhasználói kényelem maximalizálása. Ezek az innovatív szerkezetek a modern életmód és a környezettudatosság egyesítését célozzák meg.

Vissza a blogba